La muntanya

En aquesta secció podrà obtenir informació dels guàrdies civils entrenats de forma específica per actuar a zones de muntanya i altres llocs de difícil accés. En concret sobre la creació i antecedents, la missió general i les comeses fonamentals, l'organització i estructura, així com el desplegament territorial del Servei de Muntanya de la Guàrdia Civil.

Servei de Rescat i Intervenció a la Muntanya

Història

Funciones de la Guardia Civil, En la montañaL'augment de les activitats a l'aire lliure durant la dècada de 1960 va comportar la nova necessitat de rescatar a persones accidentades o extraviades en àrees de muntanya.

En aquells dies els avisos d'accident eren rebuts en primer lloc per les casernes de la Guàrdia Civil, que els atenien amb els mitjans al seu abast.

Al 1967 es creen les Unitats d'Esquiadors - Escaladors, encarregades tant del rescat a la Muntanya com de la vigilància dels passos fronterers als Pirineus. Al 1981 es reorganitza el Servei creant-se els actuals Grups de Rescat Especial d'Intervenció en muntanya (GREIM).

Al llarg dels anys, el Servei de Muntanya s'ha anat adaptant a les noves necessitats. A la dècada de 1980 va començar en algunes zones del Pirineus una intensa activitat de barranquisme que va requerir la corresponent evolució dels especialistes de muntanya. A principis de la dècada de 1990 la seva activitat es va estendre a cavitats subterrànies i a l’espeleosocors. Aquests guàrdies civils també es van especialitzar en el rescat al medi aquàtic. A causa de la dificultat orogràfica de les zones d'actuació, les accions de rescat es realitzen freqüentment en col•laboració amb el Servei Aeri de la Guàrdia Civil.

Missió

El Servei de Muntanya té la missió d'exercir les funcions encomanades a la Guàrdia Civil a les zones de muntanya i de difícil accés.

Concretament:

  • Rescat de persones.
  • Investigació d'accidents.
  • Conservació de la Natura.
  • Seguretat ciutadana en instal•lacions esportives de muntanya, estacions d'esquí i competicions esportives.
  • Col•laboració en la prevenció d'accidents i promoció de la seguretat en muntanya.

Organització i estructura

Òrgan Central

L'Òrgan Central, amb seu a Jaca (Osca), està composat per:

  • Unitat Especial de Muntanya.

Té com a missió el suport a altres Unitats de muntanya, així com la investigació i experimentació de noves tècniques i procediments d'actuació i de material, vestuari i equip.

  • Centre d'Ensinistraments Específics de Muntanya (CAEM)

Responsable de la formació del personal de muntanya de la Guàrdia Civil.

A més, l'Òrgan Central compta amb un Equip de Competició de Fons – Biatló i un Equip d'Esquí - Alpinisme..

Organització perifèrica

Les Unitats de muntanya són les Seccions, Grups i Equips.

Aquestes Unitats s'agrupen en Àrees l'àmbit territorial de les quals correspon a un o diversos massissos muntanyencs.

Desplegament Territorial

Funciones de la Guardia Civil, En la montañaEl desplegament de les Unitats de muntanya de la Guàrdia Civil és el següent.

Área de Jaca

Secció de Rescat i Intervenció en Muntanya (SEREIM) de Jaca, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Boltaña, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Pamplona, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Benasque, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Roncal, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) de Panticosa, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) d'Osca, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) de Tarazona, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) de Rubielos.

Área de Cangas de Onís

Secció de Rescat i Intervenció en Muntanya (SEREIM) de Cangas d’Onís, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Mieres, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Sabero, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Potes, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) de Trives.

Área de Granada.

Secció de Rescat i Intervenció en Muntanya (SEREIM) de Granada, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Palma de Mallorca, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Tenerife, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) d'Ontinyent, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) de Álora.

Área de Navacerrada.

Secció de Rescat i Intervenció en Muntanya (SEREIM) de Navacerrada, Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Barco d'Àvila, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) de Riaza, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) de Arenas de Sant Pere, Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya (EREIM) d’Ezcaray

Área de Viella

Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de Viella, Equip de Rescat i Intervenció de Muntanya (EREIM) de Puigcerdà.


null