Museu

El Museu de la Guàrdia Civil està enquadrat al Servei d'Estudis Històrics de la Seu Central de la Guàrdia Civil, carrer Guzmán El Bueno, núm. 110 de Madrid, CP. 28003.

La direcció del museu l'exerceix un Coronel de la Guàrdia Civil, auxiliat per un Oficial com a Cap del Negociat, un Suboficial com a encarregat i diversos Guàrdies Civils en actiu, amb les funcions de manteniment i vigilància.

En els aspectes tècnics serà auxiliat per un Oficial Facultatiu, amb la comesa de Conservador sobre la base de la seva formació específica.

Els primers indicis i escrits en els quals es reflecteix la inquietud de recopilar objectes de marcat caràcter històric relacionats amb les activitats de la Guàrdia Civil, daten de l'any 1914 (desapareixerà al 1936 amb motiu de la Guerra Civil), si bé seria a principis de 1982, quan per iniciativa del llavors Director General, Excm. Senyor Tinent General, D José Luis Aramburu Topete, s'inicien els treballs per a la creació de l'actual Museu de la Guàrdia Civil.

El museu es crea per Ordre General del Cos, núm. 15, de 23 de juny de 1982 i és inaugurat el dia 12 d'octubre de 1982, per Sa Majestat el Rei d'Espanya, D. Juan Carlos I de Borbó.

Els fons que formen el museu han estat aportats o dipositats bé per entitats públiques o privades i per les diferents Unitats del Cos, tots els quals estan vinculats d'alguna manera a les vicissituds i història de la Guàrdia Civil des de la seva creació fins als nostres dies. Tot això ocupa una superfície total de 350 metres quadrats, distribuïts en quatre sales principals denominades:

  • Banderes
  • Sala d'armes
  • Sala de uniformes i maniquís
  • Sala d'objectes variats i diorames.

 

Uniformes Armas Banderas Bronces

Dioramas Objetos varios Obra pictórica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A través del menú de navegació esquerre es pot accedir a les galeries temàtiques on trobarà fotografies d'alguns dels fons del museu.


null