En aquesta secció es dóna resposta a les seves preguntes de quan i com actuar en els fets de violència de gènere, de l'atenció que es presta a les víctimes i el suport que se'ls subministra. Igualment s'informa de com sol•licitar una ordre de protecció.
Els fets de violència domèstica mai han de silenciar-se. És molt important denunciar-los des d'un primer moment per poder garantir major protecció a les víctimes.
Podrà denunciar els fets a través de:
Per aquesta mateixa finalitat, tindrà a la seva disposició els telèfons institucionals i autonòmics, com el 112 o 016, que ofereixen tant assessorament jurídic com suport assistencial.
Es considera violència de gènere aquella que s'exerceix pels homes contra les dones, per part d’aquells que són o hagin estat els seus cònjuges o d’aquells que estan o hagin estat units a elles per relacions d'anàloga afectivitat, fins i tot sense convivència en el moment de produir-se els fets.
Ets víctima de violència de gènere quan ets objecte d'actes de violència física i/o psicològica, incloses les agressions a la llibertat sexual, les amenaces, les coaccions o la privació arbitrària de llibertat.
La violència física comprèn qualsevol tipus de violència que l'home provoqui o pugui produir danys en el cos de la dona (bufetades, pallisses, cops, ferides, fractures, etc.)
La violència psíquica comprèn aquells actes o conductes que produeixen desvaloració o sofriment en les dones (amenaces, humiliacions, exigència d'obediència, insults, etc.)
La violència sexual es produeix sempre que s'imposa a la dona una relació sexual contra la seva voluntat.
La violència de gènere està definida legalment a l'article 1º de la Llei Orgànica 1/2004, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. Per aquesta Llei s'estableixen mesures de protecció integral la finalitat de la qual és prevenir, sancionar i eradicar aquesta violència i prestar assistència a les seves víctimes.
Denunciar com més aviat millor els fets davant els agents policials.
És recomanable aportar tots els mitjans de prova dels quals es disposi (comunicat mèdic, i psicològic, nom de testimonis, peces de roba que portava en el moment dels fets).
És important que no es canviï de roba ni es renti, dutxi o realitzi qualsevol acció que pogués dificultar la recollida de proves.
L'atenció per part dels agents policials serà personalitzada, respectuosa i preferent.
Des del primer moment es prendran les mesures per garantir la dignitat, la integritat física i moral de la víctima. Per això se li oferirà l'assistència mèdica i psicològica oportuna.
Es protegirà la seva privacitat, intimitat, divulgació de dades personals i d'imatges. D'aquesta forma a les dependències policials s'evitarà que la dona objecte de maltractaments comparteixi espai físic amb el seu presumpte agressor, i en la mesura dels possible, se la mantindrà fora de la presència d'altres compareixents en aquestes dependències.
Rebrà informació del procediment a seguir i sobre els drets jurídics, assistencials i ajudes a les quals pot optar. També se li informarà de l'existència d'Òrgans públics i privats de protecció a la dona.
Disposarà dels professionals necessaris per al tipus d'assistència que precisi així com d'intèrpret, en cas de ser necessari.
Una vegada presentada la denúncia, tota víctima té
Dret a la percepció d'Ajudes Socials. Quan no es compti amb rendes superiors, en còmput mensual, al setanta-cinc per cent del Salari Mínim Interprofessional, exclosa la part proporcional de dues pagues extraordinàries, rebrà una ajuda de pagament únic, sempre que es presumeixi que, a causa de la seva edat, falta de preparació general o especialitzada i circumstàncies socials, tindrà especials dificultats per obtenir una ocupació i, per aquesta circumstància, no participarà en els programes d'ocupació establerts per a la seva inserció professional.
L'import d'aquesta ajuda serà equivalent al de sis mesos de subsidi per atur. Quan es tingui reconeguda oficialment una minusvalidesa en grau igual o superior al trenta-tres per cent, l'import serà equivalent a dotze mesos de subsidi per atur.
Si té responsabilitats familiars, l'import podrà arribar al d'un període equivalent de divuit mesos de subsidi per atur, o de vint-i-quatre mesos si la víctima o algun dels familiars que conviuen amb ella té reconeguda oficialment una minusvalidesa en grau igual o superior al trenta-tres per cent.
Aquests drets estan recollits en el Reial Decret 738/1997, de 23 de maig (BOE. núm. 126, de data 27-05-97), pel qual s'aprova el reglament d'ajudes a les víctimes de delictes violents i contra la Llibertat Sexual.
Als testimonis d'aquest tipus de delictes, se'ls donarà la protecció establerta en la Llei Orgànica 19/1994, sobre la protecció a Testimonis i Perits en Causes Criminals, consistents en:
Després de la comissió d'aquest tipus delictiu, és possible sol•licitar, en el moment de presentació de la denúncia en les dependències policials, la corresponent ordre de protecció contra el denunciat.
Amb l'ordre de protecció es pretén assegurar de forma cautelar el distanciament físic entre la víctima i l'agressor.
L'ordre de protecció podrà ser sol•licitada per:
Pot presentar-se en els llocs següents:
Se sol•licitarà a través d'un model normalitzat, que existeix a totes les dependències relacionades amb el punt anterior.